top of page

נתיב הסחר הגלובלי הראשון: סיפור הגליאונים של מנילה

  • shacharlotan
  • May 27, 2023
  • 3 min read

Updated: Dec 2, 2024

והפעם סיפור על מסלול הסחר הגלובלי הקבוע הראשון, זה שאחראי לכך שמטבעות כסף ספרדיים שהוטבעו באמריקה שימשו את סין ויפן במשך מאות שנים, שם את מנילה ואקפולקו על המפה, הציף את אירופה בסחורות סיניות הרבה לפני שזה היה קול, ומיצב את ספרד כמעצמה #1 למשך כמה מאות שנים.


זהו סיפורן של "הגליאונים של מנילה":



זה לקח קצת זמן לספרדים לגלות שלאמריקה יש אוקיינוס גם ממערב, אבל כבר ב-1513 הקונקיסטדור דה בלבואה, האירופאי הראשון לראות את האוקיינוס השקט מהאמריקות, הכריז שכל מה שנוגע בו שייך לספרד. כי למה לא.


ב-1521 משלחתו של מגלן מקיפה את העולם (בלעדיו, כי היה עסוק בלהיות מת בפיליפינים. אותם כנהוג דאז - תבע לספרד), ומראה כי העולם עגול (שטוחיסטים קישטה) ובשל לחיבור/ניצול.


כאמור, העושר הגדול מבחינת האירופים היה (ונשאר) באסיה, וגם קולומבוס כזכור חיפש בכלל נתיב שיט להודו, כי הפורטוגזים הארורים שלטו בנתיב הקלאסי שמקיף את אפריקה. באמצע המאה ה-16 הספרדים משתלטים על הפיליפינים, מחזיקים בחלק הארי של מרכז ודרום אמריקה, ועכשיו נשאר להם רק לחבר את כל הטוב משני צידי הים של האמריקות עם מאמא אספניה בעולם הישן מבלי לעבור בשטח של אף מעצמה אירופית אחרת (כי מס זה מגעיל וכי שודדים לא מתחלקים).



אז מגלן כבר הוכיח שלשוט בעזרת הרוח מדרוממריקה לפיליפינים זה אפשרי, אבל לעשות את המסע ההפוך מזרחה התברר כיותר מסובך. רק ב-1565 הספרדים הצליחו לעשות זאת, בנתיב שהרחיק צפונה עד לקו רוחב 38 (צפון יפן) ואז הדרמה איטית לאורך חופי מה שהיום קליפורניה, בחזרה לשטחים הספרדיים במקסיקו של ימינו.



עכשיו היה אפשר להשתמש בעוצמה הימית הספרדית בשביל לחבר את העולם הישן (משני קצותיו) עם החדש (משני אוקיינוסיו), מבלי להצטרך לעבור בשטחים של אף מעצמה אחרת!

ואיך עשו זאת? עם פלא ההנדסה והטכנולוגיה של התקופה - גליאונים. זה השם המקורי של ספינות המפרש חוצות האוקיינוס, בערך 2000 עצים עבור כל אחת וכושר נשיאה של מספר דומה של טונות, לצד מאות אנשי צוות.

ומתחילת המאה ה-17, במשך עשרות שנים, כל שנה 2 ציי סוחר עצומים בני כ-50+ כלי שיט אזרחיים וצבאיים יצאו מספרד אל האמריקות עם סחורה אירופית, שטים יחד דרך הקנריים והקריביים ומתפצלים האחד למקסיקו והאחד לקולומביה.



בקולומביה הספינות התמלאו בכסף ממכרות הענק בבוליביה ופרו (ראו תזכורת למטה, וכמובן שהמדינות האלו לא היו קיימות בזמנו) והעבירו חלק ממנו לנמל ורקרוז האטלנטי שבמקסיקו, שם יחד עם סחורות מהאמריקות (קקאו, שוקולד, טבק, תירס וכו') הועברו ע"ג פרדות עד לחוף המערבי, לנמל אקפולקו הפסיפי.


מאקפולקו "הגליאות של מנילה" יצאו להפלגה בת כ-3 חודשים לאורך הפסיפי עד שהגיעו לנמל מנילה, שהיה מרכז הסחר הספרדי עם אסיה.


כאן המקום לספר שכסף (המתכת) היה אמצעי החליפין העיקרי והמועדף על שושלת מינג הסינית, והם שילמו עליו פרימיום ביחס למקומות אחרים, כך שבמהרה משי, פורצלן, תבלינים וסחורות סיניות נוספות מילאו את הגליאונים במנילה, ומטבעות פזו ספרדיים נפוצו בכל אסיה והוטבעו מחדש עם תמונות של שליטים מקומיים.



המסע חזרה למקסיקו לקח כ-6 חודשים ארוכים, עד שרק במאה ה-18 הספרדים גילו נתיב דרומי יותר (אך כזה שעדיין פספס את קיומה של הוואי, על אף כמה תיאוריות מתחרות) שקיצר את הדרך ועזר ליישוב החוף הקליפורני טרום התפשטות ארה"ב מערבה.


בתחילת המאה ה-19 מקסיקו מרדה וקיבלה עצמאות מספרד שכבר מזמן לא הייתה האימפריה שהייתה, ולא הרבה לאחר מכן נפתחה תעלת סואץ שקיצרה את ההפלגה לפיליפינים ל-40 יום במקום חודשים רבים, והפכה את נתיב הסחר ההיסטורי למיותר.



וכן, הספרדים חשבו בעצמם לחבר את הסחר בפנמה ולא במקסיקו, אבל לא הצליחו לעשות זאת בג'ונגלים הסבוכים ושורצי המחלות. חבל שהסקוטים לא למדו מהם (וחפשו פה באתר את הפוסט על איך סקוטלנד התרוששה כשניסתה ליישב את פנמה..)


אז לסיכום, מסלול הסחר הגלובלי של הספרדים השפיע על העולם במספר דרכים. ראשית, בחלק האטלנטי (בו לא כ"כ נגענו) וחזרת הספינות לספרד היו היהלום שבכתר לפיראטים בריטים וצרפתים, שמדינותיהם עודדו אותם להציק לספרדים ולגנוב את הונם.


ועד היום יש מלא אגדות וספרים וסדרות סרטים שהתחילו אחלה והתדרדרו ממש על אוצרות ספרדיים אבודים.



שנית, העושר האדיר שהגיע לספרד הן מהכסף עצמו והן מהסחר עם סין ומכירת התוצרת באירופה הפכו אותה למעצמה הימית והכלכלית העיקרית של המאות 15-18, עד לאובדן הבכורה לאנגליה במלחמות ירושה וסכסוכים פנים-אירופיים.



שלישית, הכסף הספרדי השתלט על העולם במהרה, הפך למטבע המועדף (זוכרים איך הוא המקור לדולר האמריקאי ושהיה הילך חוקי בארה"ב הצעירה?), תדלק צבאות שכירים באירופה ויצר זעזועים לכלכלות מקומיות באסיה (יש התולים בו את אחת הסיבות לנפילת שושלת מינג בסין של המאה ה17).


בהערכה גסה המבוססת על ויקיפדיה, במהלך 300~ השנים שנתיב הסחר פעל, הוטבעו כ-4 מיליארד מטבעות פזו מכסף, כאשר גליאון בודדת סחבה בממוצע 2 מיליון. מתוכם 2 מיליארד הגיעו לאירופה, 850 מיליון נשארו באמריקות ועוד מעל מיליארד (!) מטבעות כסף הגיעו לאסיה, רובם המוחלט דרך הגליאונים של מנילה.


אז זהו סיפורו של אחד ממפעלי הגלובליזציה הראשונים והמוצלחים ביותר, וכמו האחרים - מרגע שהתחיל היה כ"כ רווחי ועוצמתי ששינה את העולם, ליטרלי מקצה לקצה.


עד הפעם הבאה,

Kommentarer

Bedømt til 0 ud af 5 stjerner.
Ingen bedømmelser endnu

Tilføj en rating

רוצים לקבל עדכון אישי כשיצא הגיליון הבא?

© 2021 by Shachar Lotan. All rights reserved.

2021, שחר לוטן. כל הזכויות שמורות

bottom of page